Ukupno prikaza stranice

A zašto ne bi - Grigor Vitez

Zbirka pjesama “A zašto ne bi… slikovnica je za prvi razred osnovne škole i sadrži tri pjesme. Njihovi nazivi su: “Kako živi Antuntun, “Paun” i “A zašto ne bi”. Po zadnjoj pjesmi cijela je zbirka i dobila ime. Sve pjesme popraćene su i autorovim ilustracijama u knjizi.
Pjesma “A zašto ne bi…”
Ona govori o dječaku bujne mašte i velike domišljatosti. On svijet zamišlja sasvim drukčije nego što to on je te svuda oko sebe vidi mogućnost za smisliti nešto neobično. Tako za njega ne postoji obično svakodnevica. Kreativan je, a njegove ideje teško netko može i zamisliti.
Tako je za šumsko drveće osmislio novi zadatak. Pita se zašto na njemu umjesto lišća ne bi mogli rasti neki neobični predmeti kao što su baloni i lopate.
Dječak se pitao i zašto ovca ne bi bila drukčija od one postojeće koja jede travu i daje vunu. Između ostaloga, dječakova ovca bi i sama znala presti vunu.
Krava bi također bila posebna jer joj ne bi trebali ljudi koji izrađuju maslac i sir već bi ona to sve sama obavljala. Iz toga možemo zaključiti da je dječak jako volio maslac i sir jer je poželio da ih krava sama napravi.
Dječak voli igru u prirodi, ali ne voli kada pada kiša ili kada sniježi. Tako je osmislio da se to događa samo kada njemu odgovara.
Također, možemo zaključiti da dječak ide u školu jer on poželi da njegove školske zadatke i domaću zadaću napiše posebna olovka.
Na kraju, nakon što je sve to osmislio, dječak je poželio osmisliti posebnu spravu za znanje koja će pomoći svim đacima.
 Pjesma “Kako živi Antuntun”
U pjesmi “Kako živi Antuntun” imali smo prilike kroz rimu upoznati zanimljivog i neobičnog dječaka, kako pjesnik kaže “neobičnog uma”. Ovaj dječak živi u desetom selu i vodi neobičan život. On zna sve vezano za životinje, zna kako se iz jajeta mogu izleći pačići, pilići ili neke druge ptice. No, umjesto da ih stavi pod ptice kako bi se to i dogodilo, Antuntun odluči jaja posaditi u vrtu.
Također, Antuntun voli mrak i grabi ga loncem, često radi i po mraku. Na čudan način pokušava zakrpati razlupano jaje, a umjesto da uhom sluša, on uhom pokušava saznati je li jelo slano. Nadalje, on ribu uči pjevati, a bicikl tjera da pase na livadi.
Antuntun je i prasetu dao neobičan zadatak, a i s guskom i patkom je odlučio postupiti na drukčiji način. Uz to sve odlučio je i promijeniti mjesto veslanja.
Pjesma “Paun”
Pjesma “Paun” govori o paunu koji ima jako visoko mišljenje o sebi. On za sebe smatra da je najljepši i da nema nikoga ljepšeg od njega.
Isto tako smatra i da najljepše pjeva i da je općenito najbolji od svih. On smatra i da pjeva bolje i ljepše od slavuja.
Vrsta djela: zbirka pjesama
Bilješka o autoru
Grigor Vitez rodio se 1911. godine u Kosovcu u Slavoniji. Najviše se istaknuo pisanjem pjesama za djecu.
Radio je kao učitelj prije početka Drugog svjetskog rata, a nakon toga u Ministarstvu prosvjete te kao urednik u Mladost, izdavačkoj kući. Bavio se pisanjem proze i poezije, a pisao je i tekstove za neke časopise.
Radio je i kao prevoditelj za slovenske, ruske i francuske pisce. 1963. godine dobio je nagradu “Mlado pokolenje”.
Djeca se kroz svoje školovanje često mogu susresti s djelima Grigora Viteza jer se ona često nalaze u školskim čitankama.
Neka od njegovih najpoznatijih djela za najmlađe čitatelje su: “Iza brda plava”. “Hvatajte lopova”. Također, poznat je i njegov igrokaz ” Plava boja snijega” koji se može vidjeti u Gradskom kazalištu Trešnja u Zagrebu.
Općenito najpoznatija djela su: “Kad bi drveće hodalo”, “Jednog jutra u gaju”, “Sto vukova” i “Vesele zamke”. Djelo koje odiše vedrinom je svakako “A zašto ne bi…”, dok se u tužnije pjesme može ubrojiti zasigurno djelo “Što mi se tužio hrast”.
Umro je u Zagrebu 23. studenog 1966. godine.

Nema komentara :

Objavi komentar