Ukupno prikaza stranice

Zov divljine - Jack London

U velikoj kući u dolini Santa Clare živio je pas Buck. Bila je to životinja koja je živjela ugodnim životom. Prijevarom jednog sluge Buck je prodan nekom nepoznatom čovjeku. Neznanac ga je odveo daleko od njegova doma. Bucka su ponovno prodali pa je njegov novi vlasnik postao vladin službenik koji je prevozio poštu između udaljenih mjesta Aljaske.
Na Aljasci se Buck susreo sa snijegom  i vrlo niskim temperaturama. Vukao je saonice sa ostalim psima, prevozeći poštu, a kako je bio hrabar uspio je izboriti čak i mjesto na čelu zaprege. Opet je promijenio gospodare, ali novi gospodari nisu bili upoznati sa tjeranjem zaprege sa saonicama pa su mučili izmučene pse. Kod Johnove kolibe zaprega se zaustavila, Buck je već bio iznemogao. Zaprega je krenula dalje, ali su se utopili u jezero pa je Buck ostao živjeti s Johnom.
Čuvao ga je, pazio i njegovao, a pas mu je uzvraćao ljubav. Jednom mu je zgodom spasio i život. John je na okladi zaradio tisuću dolara zahvaljujući Bucku pa John i njegovi prijatelji kupili su tim novcem pribor za kopanje zlata. Krenuli su u divljinu u potragu za zlatom i pronašli su zlato, a za to vrijeme su se psi odmarali.
Buck je na tom mjestu osjetio zov divljine i ešto ga je vuklo u šumu. Udaljavao se od njegovog najdražeg gospodara Johna. Tada je upoznao mlađeg vuka. U njemu se propudio nagon za lovom. Dok je bio u šumi logor su napali indijanci i ubili Johna. Kad se Buck vratio i vidio što se desilo napao je indijance i oni su se razbježali od straha. Buck je bio tužan i sam i pridružio se vukovima koji su došli na jezero.
Kasnije se prepričavala  legenda u kojoj su lovci viđali velikog psa-vuka kako sjedi uz kolibu na jezeru i tuguje za svojim gospodarom, a potom se ponovo vraća u šumu.
Mjesto radnje: Santa Clara, Aljaska
Vrijeme radnje: 1897. – 1898. god.
Autor: Jack London
Bilješka o autoru
Jack London je rođen 1876. godine u San Franciscu. Pravo ime bilo mu je John Griffith London. Bio je američki književnik. Školu nije završio, već je bio samouk.
U mladosti se bavio raznoraznim poslovima – mornar, raznosač leda, a bio je čak i tragač za zlatom. Obožavao je putovati.
Proučavao je Marxa, Darwina i Nietzschea, maštao je o revoluciji. Bio je ratni dopisnik u rusko-japanskom ratu.
Nakon što je obolio od skorbuta, vratio se u Oakland. Umire 1916. godine u Glen Ellenu.
Pjesnik je prirode i bunta, slavi snažne, poduzetne ličnosti, koje se ne mire s okolnostima u kojima žive, već svladavaju prepreke borbom i snagom volje.
Pisao je novele, pripovijetke i romane, a objavio je skoro 50 knjiga.
Njegova poznata djela su: Morski vuk, poluautobiografski roman Martin Eden, Zov divljine, Bijeli očnjak, Mjesečeva dolina, Ljudi s dna, Željezna peta (vizija fašističke opasnosti u Americi), Vukov sin…

Nema komentara :

Objavi komentar