Ukupno prikaza stranice

Oluja - William Shakespeare

U Shakespeareovom djelu “Oluji” radnja se odvija na usamljenom otoku, a cijela priča se vrti oko milanskog vojvode Prospera. On nakon što je protjeran iz Milana, nastanjuje se s kćerkom Mirandom na otoku. Prosperova moć je u knjigama i duhovnom, a tijekom dugih dvanaest godina na otoku njegovo znanje je veliko, toliko da je čak postao i sam vladar prirodnih sila.
Radnja započinje brodom na moru. Došlo je do velike oluje koja je uništila sve pred sobom. Do oluje je došlo kada se družina vraćala s Claribellinog vjenčanja iz Tunisa. Na brodu su bili Alonso, napuljski kralj te njegovi vjerni pomoćnici imenima Antonio, Gonzalo i Sebastian.
Oluju im je poslao sam Prospero zbog protesta prema njima jer su ga upravo oni potjerali iz Milana gdje je služio gradu kao vojvoda. Prospero im se osvećuje preko svog sluge i pomoćnika duha Arijela. Arijel je poslao veliku razornu oluju, no svi članovi posade uspjeli su se spasiti i skloniti na sigurno. Tome se najviše obradovala Prosperova kćer Miranda zbog Alonsovog sina Fernanda u kojeg je bila zaljubljena.
U knjizi se zatim spominju vještica Sycorax i Caliban, nakaradni rob. Vještica Sycorax je sa Sotonom začela Calibana, a Prospero ga je naučio pričati pa sada on stalno psuje. Caliban smatra da je otok njegov.
Nakon što su se spasili od oluje, Ferdinand odlazi na otok gdje žive Prospero i kćer mu Miranda te se čim ugleda Mirandu u nju zaljubljuje. No, Prospero mu ne vjeruje samo tako. Želi ga neko vrijeme provocirati da vidi ima li dobre namjere prema Mirandi. I imao ih je.
Radnja se zatim vraća na Alonsa. On radi svega viđenog smatra da je njegov sin mrtav i da je nestao u oluji. Nakon oluje svi zajedno razgovaraju i odlaze na počinak. No, Antonio i Sebastian ostadoše budni ne bi li smislili plan kako će smaknuti kralja Alonsa. Oni već posegnu za mačem da će ubiti kralja, ali stvori se duh Arijel koji tihim šapatom probudi Gonzala koji rješava cijelu situaciju. Arijel obavijesti Prospera o cijelom događaju.
Sebastian je smaknuo Prospera s vlasti, no ne zna se da je to u biti sve djelo Prosperovog brata, Antonia.
Caliban, nakaradni rob udružio je svoje snage s pijanim Stefanom i Trinculom glavnim šaljivcem. Stefano i Trinculo napiju Calibana te im on u tom stanju govori kako bi trebalo ubiti Prospera da Stefano može biti kralj. Trinculo ne podnosi Calibana i stalno mu se ruga.
Nakon toga radnja se vraća do Ferdinanda i Mirande. On joj izjavljuje svoju ljubav, a ona na nju odgovori potvrdno. Prospero govori Ferdinandu da će prihvatiti njihovu ljubav te da je sve činio kako bi iskušao njegove dobre namjere.
U radnji se ponovo pojavljuju Calibano, Trinculo i Stefano koji konstantno ispijaju velike količine vina. Trinculo i Calibano se stalno svađaju…
Arijel u međuvremenu obavijesti Prospera kako ga banda pod vodstvom Calibana želi ubiti. Duh Arijel ih želi prevariti pa ih uz pjesmu odvodi kroz trnovit put u baru gdje svi zapinju. Isto tako zapela je tamo i Alonsova družina.
Ferdinand odluči da je vrijeme da oženi Mirandu pa Prospero u pomoć ponovo poziva duha Arijela ne bi li on pozvao ženske duhove. Ženski duhovi se i pojave te im požele i donesu mnogo ljubavi i mudrosti te druge vrlo vrijedne poklone.
Nakon sretnog vjenčanja, ponovo se opisuju Caliban i njegovi pomoćnici koji su zapeli u blatu. Duh Arijel u tom času poziva svoje vjerne prijatelje duhove koji se pretvore u pse i tako gone cijelim putem calibana, Trincula i Stefana.
Nakon toga dolazi do cijelog raspleta priče. U prosperove odaje ulaze Sebastian, Antonio, Goznalo i sam Alonso koji i dalje ne može vjerovati da je ponovo vidio Prospera. No, više od toga iznenađuje ga činjenica da susreće i svog sina Ferdinanda. Oni se susreću te mu Alonsu potrči i zagrle se.
Isto tako, u sobu ulazi i cijela posada broda. Prospero na kraju priče progna svu pijanu ekipu koja mu je željela zlo te se želi vratiti natrag u Milano ne bi li tamo udao svoju kćer u gradu Napulju. Prospero je između ostalog tražio i da pravda bude zadovoljena i da bu se vrati titula vojvode, inače će on progovoriti o svemu.
Na kraju Prospero pušta svog duha Arijela na slobodu.Ovim svojim romantičnim djelom, Shakespeare je pričao o duhovima i čudnim događajima, a sve u elemntima bajke. Ličnosti iz radnje priče nisu realne već imaju notu iz narodnih priča i bajki.
Vrsta djela: Drama (komedija)
Vrijeme radnje: neodređeno
Mjesto radnje: brod i otok.
Likovi: Prospero, Arijel, Alonso (kralj), Ferdinand, Miranda, Sebastian, Alonso (pomoćnik) i Gonzalo, Caliban, Stefano i Trinculo

Nema komentara :

Objavi komentar