Ukupno prikaza stranice

20.000 milja ispod mora - Jules Verne


Radnja romana “20.000 milja ispod mora” počinje krajem 19. stoljeća, 1866. godine kada su se počele širiti glasine o morskoj nemani, što je uzrujavalo brodovlasnike u Americi, ali i Europi. Nisu bili sigurni radi se li se o lutajućem grebenu ili ipak o nemani koja živi na dnu oceana. Problem je postao ozbiljan kada su dva prekooceanska broda pretrpila oštećenje u sudaru s nečim nepoznatim.
Počele su kružiti razne teorije, pa je tako profesor iz Francuske, Pierre Aronnax bio uvjeren kako se radi o kitu jednorogu. Takvoj tezi nisu povjerovali mnogi, a među njima i ekspedicija iz SAD-a koja je na fregati Abraham Lincoln na čelu sa zapovjednikom Farragautom krenula istražiti misterioznu pojavu. Ekspediciji se pridružio profesor Aronnax i vjerni sluga Conseil te Ned Land iz Kanade, poznati harpunar.
Tri mjeseca je trebalo da Ned Land s fregate Abraham Lincoln primijeti čudnovatu neman. Bilo je to 5. studenog. Iako još uvijek nisu bili sigurni što love, započeli su utrku s brzim predmetom, a nakon potjere od skoro 500 km udaraju u fregatu. Udarac je bio toliko jak da je profesor Aronnax pao u more. Conseil je odmah skočio za profesorom i nakon tri sata plutanja, našli su se na krovu velike čelične konstrukcije, odnosno broda koji može ploviti ispod mora, gdje su naletjeli na Neda koji je isto pao preko palube. Osmorica maskiranih ih odvode u unutrašnjost broda gdje će upoznati zapovjednika tog velikog stroja, kapetana Nema.
Kapetan Nemo je objasnio kako se želio maknuti od ovozemaljskog svijeta (nije htio reći pravi razlog) i tako je u tajnosti dao sagraditi podmornicu “Nautilus”. Kako je odlučio prekinuti svaku vezu sa kopnom, skoro svi predmeti na podmornici nisu napravljeni od ničeg drugog nego od sirovina koje se nalaze u moru. Posada se hrani morskim plodovima, a morska voda se pročišćava tako da imaju vodu za piće. Podmornica je vretenastog oblika, osvjetljena je električnim svjetlom, a pokreće ju elektromotor. Svježi zrak usisa sa površine i čuva u posebnim spremnicima.
Profesor, njegov pomoćnik i harpunaš Ned nisu gosti nego zarobljenici koji će do kraja života morati ostati u podmornici. Koliko god je Ned šokiran činjenicom kako do kraja života neće vidjeti kopno, toliko je profesor Aronnax oduševljen viješću da će moći bolje upoznati sve tajne podmornice, ali i podvodnog svijeta.
Tako je vrijeme prolazilo, a trojica zarobljenika su nastavila ploviti sa kapetanom i ostatkom posade. Kada su pokušali proći kroz Torresov prolaz, zapeli su za greben i kapetan je odlučio da će pričekati plimu koja će osloboditi podmornicu. Ned i profesor su zamolili kapetana da ih pusti na kopno kako bi ulovili malo divljači jer im je dosadila morska hrana. Dobili su dopuštenje i tako proveli nekoliko dana na otoku, sve dok ih nisu napali ljudožderi Papuanci.
Kapetan Nemo se nije previše uzrujavao jer je Nautilus bio zaštićen nevidljivom električnom ogradom. Petog dana je podmornica uspješno otplovila, ali odjednom se nešto dogodilo i Nemo je odlučio da uspavaju pridošlice kako ne bi bili svjedoci. Drugi dan je kapetan probudio profesora Aronnax da pomogne ozlijeđenom članu posade, ali nesretnik umre. Profesor tada shvati kako podmornica može biti strašna i kako je vrijeme da pobjegnu.
Nastavljaju ploviti i dolaze do Mliječnog mora u kojem se nalazi mnogo malih planktona te posjećuju mjesto kraj Ceylona gdje je nalazište bisera. Kapetan Nemo se kako bi spasio siromašnog lovca koji je krenuo po bisere upušta u borbu sa morskim psom. Spašava ga Ned Land koji je harpunom dokrajčio psa koji bi inače ubio Nema. Kapetan nakon toga daruje lovca vrećicom bisera jer se mora izlagati takvoj opasnosti.
Iako je profesor htio pobjeći s podmornice strast prema proučavanju ga sve više privlači, a Ned ostane razočaran jer mu je jedina prilika za bijeg propala, u europskom moru kada je kapetan odlučio da se neće približavati obali. Dok Ned smišlja način kako da pobjegne, Nemo je profesora odveo da vidi Atlantidu. Podmornica nastavlja putovanje prema Južnom polu i ostaje zarobljena ispod leda. Kako bi se spasili krenuli su razbijati led.
Profesor opet zamoli Nema da ih pusti što ovaj odbije i tako nisu vidjeli kapetana sve dok se Nautilus nije susreo sa oklopnjačom. Iako nevjerojatno, ali Nautilus je uspio potopiti oklopnjaču, a prije bijega profesor, njegov pomoćnik i Ned vidjeli su kapetana i podmornicu u borbi s golemim morskim virom. Na kraju nisu znali što se dogodilo i je li Nautilus odolio strašnom vrtlogu.
Autor: Jules Verne
Naslov: 20.000 milja ispod mora
Vrsta djela: naučna fantastika
Vrijeme radnje: 19. stoljeće
Glavni likovi: Kapetan Nemo, Aronnax, Conseil i Ned Land
Bilješka o autoru
Jules Verne je francuski književnik koji se rodio 1828. godine u gradu Nantesu (Francuska) u obitelji oca odvjetnika, kojeg Jules nije htio naslijediti u odvjetničkoj kancelariji.
Nakon završetka pravnog studija u Parizu Jules se odlučio posvetiti književnosti. Kao jedanaestogodišnjak se ukrcao na brod koji je trebao isploviti za Indiju, ali ga je otac spriječio. Ljubav prema moru ga je držala i u starijoj dobi.
Jules Verne je u svojim romanima istraživao ne samo more, nego i Mjesec, podzemlje i nestale kontinente. Djelo koje je napisao za mladež ima naslov Neobična putovanja i u sebi sadrži 63 romana znanstveno-fantastičnog i pustolovnog sadržaja. Među njima je i 20.000 milja pod morem.
Prvi roman pod nazivom Pet tjedana u balonu napisao je 1862. godine. Samo godinu dana kasnije izlaze djela: Od Zemlje do Mjeseca, Put u središte Zemlje, Avanture kapetana Hanterasa, Put oko Mjeseca…
Umro je kao bogat čovjek 24. ožujka 1905. godine.

Nema komentara :

Objavi komentar