Ukupno prikaza stranice

Divlji konj - Božidar Prosenjak

Roman “Divlji konj” napisan je kao alegorija. Autor nam je prenio priču o Divljem konju, a pošto znamo da životinje ne mogu razgovarati poput ljudi govorom, mora nam biti jasno da nam je u biti htio prenijeti priču o ljudima, njihovim osobinama i odnosima.
Tema romana je cijeli život Divljeg konja, od njegove najranije mladosti do starosti.
Divlji konj je posebna ličnost, čvrstog je karaktera, snažan, plemenit, pošten i dobar. Čak je postao i predvodnikom svog stada. No, on cijeli život teži nekim višim ciljevima, slobodi…
Autor nam je životom konja htio u biti prenijeti život čovjeka u odnosu prema Bogu, a Bog je u knjizi bio Gospodar. Kroz mnoge postupke Divljeg konja, autor nam je pokušao objasniti moralnost i etičke norme. U romanu se autor bavi pitanjima ljubavi, prijateljstva, ljubomore, suparništva, pravde, oholosti i mnogim drugima.
Vrlo često, pogotovo u razgovorima divljeg konja sa svojim ocem, autor nam je htio prenijeti važne životne rečenice koje odišu životnom mudrošću. Često autor razmišlja o životu, o njegovoj borbi i smislu.
Roman je napisan jednostavnim stilom što je olakšalo čitanje. No, iako je čitanje glatko, u romanu postoje razne ideje i razmišljanja o kojima možemo iznijeti svoj stav i polemizirati. Velik broj slika i misli koji su prikazani među životinjama, možemo prenijeti u stvari život među ljude. Tako postoje brojne prenesene poruke ovog djela.
Jezik je slikovit i njime je autor prenio svoje misli o životu pa ga vrlo lako možemo nazvati i poetičnim.
Kratak sadržaj
Roman je počeo opisom najranijeg djetinjstva Divljeg konja. Već tada on je bio upoznat s time da nitko ne može živjeti onako kako želi, već da postoji – Zakon. U Zakonu su bila opisana pravila ponašanja svih konja.
Kada je bio mali, divlji konj je volio sisati majčino mlijeko. U Zakonu je također bilo objašnjeno do kada konji smiju sisati. Kako je rastao, morao se od toga odviknuti, iako mu je bilo jako teško. Pošto je navaljivao, majka mu je potajno dopuštala da siše. Sve do jednoga dana kada je odlučila to prekinuti tako da ga je pred svima izudarala kopitima. Tako je naučio da se prije svega mora držati Zakona. Zakon je tu kako bi zaštitio njega, ali i ostale te je ponekad zabranjeno sebično prepuštanje užicima.
Divlji konj je svoga oca upoznao mnogo kasnije, kada je već dosta bio velik. Otac ga je podučio kako se mora boriti te mu je objasnio kako je borba opravdana jedino ako je u svrhu ostvarivanja višeg cilja. Divlji konj je sve više razumio svijet oko sebe. Vidio je da je njihov Predvodnik zao, a njegov otac i jači od njega.
Tako se čudio zašto otac svojom snagom ne dođe na mjesto Predvodnika. Otac mu je objasnio da to nije po Zakonu, a uz to, nije ni njegov cilj. Otac mu je rekao kako se u budućnosti, ako se njemu dogodi nešto, može obratiti Bijelcu koji će ga štititi.
Jedne večeri vukovi su bili u blizini i htjeli su napasti krdo. Predvodnik je odlučio da se upravo otac Divljeg konja približi vukovima kako bi ih usmjerio na krivi put i kako bi se krdo konja moglo spasiti. Otac je otišao po zadatku i svojom žrtvom vukovi su ga uspjeli rastrgati.
Divlji konj bio je jako razočaran te je okrivio Zakon za to što mu je otac bio mrtav i što se posvađao s majkom. Odlučio je napustiti krdo i biti sam. Tumarao je tako kada je naišao na krvoločnu zvijer. Jedva ga je uspjela spasiti njegova majka. Tada se odlučio vratiti natrag u krdo i dobro proučiti cijeli Zakon. Zakon je govorio kako će svatko iz stada biti obranjen od vanjskih neprijatelja, ali i to da u stadu postoji zakon jačeg, tj. jači smije tlačiti slabije. Posebno je bio razočaran tom nepravdom, kako mu je Bijelac objasnio zakonom jačeg u stadu.
Jednom je stado odlučilo dugo putovati i otići na drugi pašnjak. Putovali su danima te kada su stigli na cilj svi su bili žedni i umorni. No, prvo su vodu smjeli piti Predvodnik i ždrijepci. Divlji konj se tome odlučio suprotstaviti te je došao do vode i počeo piti. Sukobio se sPredvodnikom i svrgnuo ga s vlasti. On je bio novi Predvodnik. Odlučio je kako će od sada stvari biti drukčije, postojat će jedan Zakon koji će biti isti i pravedan za sve.
No ubrzo je shvatio da to nije tako lako jer su se oko njega našle ulizice. Bio je razočaran time što nije uspio u svom naumu, zakonu koji je bio identičan za sve pa je odlučio dalje sam lutati.
Stari Bijelac koji se o njemu brinuo, predložio mu je da zasnuje obitelj te se i time pridržava Zakona. Isto tako rekao mu je da je svrha života služiti Gospodaru (čovjeku). To znači raditi iz ljubavi za nekog tko te voli i brine o tebi.
Uskoro se zaljubio, no dogodila mu se nezgoda. Nezgodno je pao i ostao je hrom. Tada je bio slab i nemoćan te je znao da će sada možda ostati i bez mjesta Predvodnika, ali i ljubavi svoje kobile.
Gospodar ga je uhvatio i zaliječio mu nogu. Nakon toga, pustio ga je na slobodu. Kada se vratio svome stadu, oni su već imali novog Predvodnika. Isto tako, rekli su mu da nije u redu od njega što ih je sve napustio usred zime kada su uvjeti za život najteži, kada su umrli Bijelac i njegova majka. Divlji konj je predložio novom Predvodniku da stado odvedu Gospodaru, ali on nije htio za to ni čuti.
Kada je ugledao svoju voljenu kobilu nakratko se razveselio, no ubrzo je saznao da je ona već s drugim imala malo ždrijebe. Bio je jadan, tužan. Odlučio se ponovo otuđiti i biti sam.
Uskoro je bio ponovo napadnut od divlje zvijeri. Ovoga puta, Gospodar ga je spasio te odmah odveo na svoje imanje. Počeo ga je pripitomljavati. Nakon toga, stavio mu je potkovu te ga je žigosao. U njemu je i dalje bio instinkt slobode te se iz tog razloga jako teško pripitomljavao. Jednom se i jako prejeo i zato je dobio batina od Gospodara. Poslije je shvatio da je to za njegovo dobro jer od previše hrane bi mogao uginuti. Malo nakon toga naučio je i kako se vuku kola.
Divlji konj potom se zaljubio u Neru. Iako ga je Sivka – stara kobila, upozorila da je Nera dosta svojeglava, Divlji konj nije mogao protiv svojih osjećaja.
Jedom su njih dvoje zajedno vukli kola, kada je Gospodar jako istukao Neru. Divljem konju je bilo jako žao Nere, ali kasnije je saznao da ona nije htjela vući kola jer je Gospodar na njezino mjesto stavio drugog konja. Tada je vidio da je on to učinio s razlogom.
Sivka i Nera su se potukle pa je Gospodar stavio Neru da vozi kola sa Šarcem. Uskoro je Nera dobila Šarčevo ždrijebe. Sve to stvaralo je sve veću napetost između Šarca i Divljeg konja. Napetost se pojačala kada je Šarko napao Sivku. Tada su se i potukli. Ali ubrzo su zajedno morali vući kola te su se morali družiti.
Jednom prilikom napali su ih vukovi, a Divlji konj i Šarac tada su pomažući jedan drugome postali najbolji prijatelji.
Jednoga dana Gospodar je odveo sve rasplodne konje, a s njima i Neru. Shvatio je da je dobro što je bio konj za zapregu jer bi inače i on bio odveden.
Malo nakon toga Divlji konj bio je upregnut u fijaker. Kada se vraćao pridružila mu se i Zvijezda. Divlji kon se odmah zaljubio u ovu kobilu. Nije bilo toga u čemu joj nije ugodio. No, kada ga je pitala da se ne druži više sa svojim najboljim prijateljem Šarcem, Divlji konj joj nije mogao u tome udovoljiti.
Zvijezda je sve više popuštala te se na kraju i sama počela družiti sa Šarcem, iskazujući mu sve više naklonosti. Divlji konj je postao sve više ljubomoran te je na kraju odlučio prestati se družiti sa svojim prijateljem Šarcem. Odlučio je poslušati Zvijezdu da se sve više počnu družiti sa Sjenom i Zelenkom.
Gospodar je odlučio da će Zvijezda i Divlji konj vježbati troker-kas-galop. Izdvojio ih je od ostalih konja i oni su dane proveli vježbajući. Zvijezda je bila posebno sretna radi toga, dok Divlji konj nije nimalo uživao. Iako je volio Zvijezdu radi nje se više nije smio družiti sa Šarcem i sa Sivkom, a s druge strane nije mogao podnijeti psa Garova. Počeo je ponovo razmišljati o slobodi, trava izvan ograde mu je izgledala zelenija.
Odlučio je pobjeći. Preplivao je rijeku i bio je slobodan. Pošto se najeo kukuruza nije mogao pobjeći konjokradici. Ubrzo je smješten u rudnik gdje je sreo i Neru. U početku joj se jako obradovao, no kasnije je shvatio da se njih dvoje nikako ne slažu. Nera mu je govorila da je Gospodar zvijer i da svaki konj mora biti slobodan iako postoje rizici na slobodi.
Divlji konj je sve teže podnosio život u rudniku. Htio se vratiti Gospodaru koji mu se i javio u snu. Sumnje i nada mu se izmjenjuju te pošto je razmišljao na glas o slobodi, biva osuđen od drugih konja. Oni ga odluče osuditi na smrt.
Pošto je bio u opasnosti, odluči izvesti troker-kas-galop jer je mislio da će ga to spasiti. Tada su konji došli do spoznaje da ga neće pogubiti jer je lud.
Sanjao je vatrenoj kobili, a taj san dao mu je novu nadu. Treći san rekao mu je da njegov život gasi strah.
Jedne noći svi konji su bili izvedeni na površinu. Trebali su krenuti na put. Putem su prošli pored imanja Gospodara te je Divlji konj prepoznao Garova. Ipak, oni su krenuli dalje. Kada su stigli do mjesta koje za konje znači kraj života, Nera se gurala kako bi ušla prva. Divlji konj je nije mogao zaustaviti, ali on je shvatio da ga je ona ipak voljela.
Garov je spasio život Divljem konju jer je doveo Gospodara u rudnik. No, vlasnik rudnika je inzistirao da on plati za njega.
Divlji konj je bio sretan kada je ponovo vidio Zvijezdu. Uz nju je stajalo ždrijebe, za kojeg je Divlji konj pomislio da nije njegovo jer se Zvijezda sigurno parila s drugim konjem. No, ždrijebe Cezi je bilo njegovo, samo on to tada nije znao. On je priznao nevjeru Zvijezdi, misleći da niti ona nije bila vjerna njemu. Zvijezda se na to jako naljutila i nikako mu nije mogla oprostiti. Sivka nije htjela pomoći Divljem konju.
Zvijezda je od tuge prestala jesti, a jedan dan Ceza je rekla Divljem konju da je Zvijezda otišla, preplivajući rijeku. Htjela je da je on krene odmah tražiti. Ipak, Divlji konj je znao da ništa ne može učiniti jer se preko puta rijeke nalazi konjokradica. On je ostao kako bi se brinuo za Cezu. Ali odlučio je potražiti pomoć Gospodara.
Gospodar je organizirao potragu, a putem su naišli na puno poubijalih konja. Divlji konj je bio očajan i jedva je uspio suspregnuti emocije. Iako je na sve načine htio pronaći Zvijezdu, nije mu to uspijevalo.
Putem je naišao na Vihora koji je bio poslan od Sokola. Sokol je bio pomoćnik u prijašnjem stadu Divljeg konja, kada je on bio Predvodnik. Svi su bili u opasnosti od konjokradica koji bez ikakvog razloga ubijaju konje. Spasili su sve iz stada te se ono priključio Gospodaru. Odlučili su svi zajedno potražiti Zvijezdu sutradan.
Kada su već mislili da nikada neće pronaći Zvijezdu, onda se vratila. Dobro je razmislila i odlučila je dalje skladno nastaviti živjeti kod Gospodara.
Na imanju je trebala biti održana trka. Onaj tko bude najbolji ići će na hipodrom. Zvijezda i Ceza vjeruju da će pobjedu odnijeti Divlji konj. No, Šarac ga moli za uslugu. Pitao ga je bi li pobjedu prepustio Vulkanu, njegovu sinu koji je jako potresen zbog smrti majke. Divlji konj ne zna što mu je činiti. Sivka mu predlaže da bude pravedan.
Konji su spremni za utrku. Podijelili su se na došljake i starosjedioce. Starosjedioci ističu kako su oni čistokrvni, dok došljaci smatraju da su oni hrabri. Divlji konj je na kraju ipak prepustio pobjedu Vihoru.
Divlji konj je ostario i mnoge godine su prošle. Često su se oko njega okupljali konji slušajući njegove mudre priče. Gospodarovi trkači i rasni konji, postali su jako popularni i poznati. Divlji konj mogao se pohvaliti velikim brojem potomaka.
Kada je Divlji konj doživio nemoć od starosti, Gospodar mu je odlučio olakšati muke. Iskopao je veliku jamu i vidio suze u njegovim očima. Kada je opalila njegova puška, tijelo mu se odvojilo od duha. Ponovo je susreo Bijelca te je dobio krila kakva je i on imao.
Letio je tako iznad zemlje i vidio dobra djela koje je učinio njegov Gospodar. Bio je sretan jer je njemu služio.
Vrsta djela: roman
Vrijeme radnje: u skladu s alegorijom – neodređeno (prati život konja od njegove mladosti pa sve do smrti iako se glavnina radnje događa za vrijeme njegova zrela života). Na jednom se mjestu u romanu spominje da su se prestali koristiti zaprežni konji za posao i da taj posao sada obavljaju traktori.
Mjesto radnje: kao i vrijeme radnje, neodređeno. Može biti smještano bilo gdje na zemlji gdje ima hipodroma, trave, polja, livada, rijeka, rudnika…
Likovi: Divlji konj, Zvijezda, Nera, Šarac, Sivka…
Analiza likova
Divlji konj – bio je ljubimac svoga Gospodara, velika ličnost. Nije podnosio nepravdu, bio je izrazito pošten i pravedan. Njegovi postupci bili su puni odlučnosti. Snažan što je bio i razlog što je prije bio predvodnik divljih konji. Cijeli život borio se sam sa sobom i svojim razmišljanjima. S jedne strane težio je slobodi, htio je bio nesputan, htio je sam sebi dokazati da to može što bi za njega značilo samo jedno – pobjedu. S druge strane razmišljao je o životu na razumniji način. Htio je osnovati obitelj, dati ljubav drugima i živjeti s ostalim konjima kod svog Gospodara. S tim se borio cijeli život, s jedne strane nagon ga je tjerao u divljinu, dok je s druge strane htio miran život. Sloboda ga je u divljini dovodila do raznih nesreća, a gospodarevo povjerenje ga je spašavalo. Pošto je bio jako cijenjen u zajednici težio je tome da se dokaže, ali samo na moralan način. Htio je postati predvodnik, ali ne da bi sebi osigurao moć i slavu, već da bi mogao provoditi novi Zakon koji bi bio jednak za sve. Otac mu je bio uzor u životu i od njega je naučio važne stvari. Savjetovao mu je da se nikada ne boji svojih protivnika i da nikada ne odustaje od svojih ciljeva jer to je neuspjeh. Da bi uspio mora se potruditi i ne smije se bojati.
Zvijezda – odrasla je u uzgajivačnici konja gdje je i dresirana. Odana je i slaže se s Gospodarom u svemu. I kod drugih očekuje istu takvu odanost. Karakter joj je čvrst i ono što naumi to i ostvari. Zaljubljena u Divljeg konja. Na prvi pogled bila je krhka, ali jako inteligentna i snažna. Bila je lukava i kod Divljeg konja je namjerno izazivala ljubomoru družeći se sa Šarcem. Kanije su joj Sjena i Zelenko poslužili kako bi navela Divljeg konja da vježba paradni korak. Bila je odlučna i ponosna i jedva je na kraju oprostila nevjeru Divljem konju te su dalje sretno živjela sa svojim djetetom Cezi.
Nera – mlada kobila koja je bila jako zločesta, pokvarena i lijena. Divlji konj se bio zaljubio u nju, kao i Šarac, i zato su se svađali. Nikada ničim u životu nije bila zadovoljna što se odrazilo na to da je bila stalno nesretna. Nije vjerovala Gospodaru i stalno je težila slobodi, iako nije znala da život u slobodi isto ima svojih mana (nesigurnost, neizvjesnost, neprijatelji…) Malodušnost ju je koštala života.
Šarac – snažan konj. Pošten, neiskvaren i dobrog srca. Bio je po karakteru jako sličan divljem konju. Iako su na početku bili suparnici, na kraju priče, postali su jako dobri prijatelji.
Sivka – stara kobila. Upravo zbog starosti skupila je puno životnog iskustva pa je svojim mudrim savjetima pomogla mnogima. Znala je utješiti i dati savjet, a s druge strane ništa nije tražila zauzvrat.
Autor: Božidar Prosenjak
Bilješka o autoru
Božidar Prosenjak novinar je i moderni hrvatski književnik.
Rođen je 19. kolovoza 1948. godine u Koprivnici. Svoje djetinjstvo proveo je u podravskom selu Kuzmincu. Tamo je i započeo svoje školovanje, a nastavio ga je u Koprivnici i Zagrebu. Tamo je diplomirao na Filozofskom fakultetu romantistiku.
Radio je kao novinar u Velikoj Gorici, a u isto vrijeme uređivao je i knjige. Od godine 1948. počinje raditi kao slobodni umjetnik.
Piše u prozi, kritičke tekstove u dnevnom tisku i dramske tekstove, a sudjeluje i u radu na radiju i na televiziji. Surađuje sa svim poznatijim dječjim časopisima kao što su Modra lasta, Smib, Zvrk i Radost.
Prva knjiga koja je bila objavljena kao njegov samostalni rad bila je objavljena 1960. godine. U njoj su bile dječje pjesme i proza, a imala je naziv “A”.
Za svoj dječji roman “Divlji konj” dobio je mnoge nagrade, a djela su mu uvrštena i u obveznu školsku lektiru.

1 komentar :

  1. Anonimno02:08

    Hvala puno ste mi pomogli u vezi lektire, makar ne preporucam djeci da koriste ovo nego da vise citaju i koriste knjigu. u mojoj knjiznici nije bilo knjige pa sam se morao sluziti ovime hvala srdacan pozdrav

    OdgovoriIzbriši