Ukupno prikaza stranice

Debela - Silvija Šesto Stipančić

Debela je roman za mlade napisan u obliku dnevnika. To je roman s glavnom temom o odrastanju. Glavni lik je djevojka Lada od petnaest godina, a koju čitatelj može pratiti zahvaljujući zapisima iz dnevnika.
Čitajući zapise iz dnevnika, unutrašnje, vanjske te fizičke, čitatelj ima priliku doživjeti svijet onako kako ga doživljava Lada. Roman se dotakao mnogih tema koje dosad još nisu bile obrađene, poput debljine, promiskuiteta, homoseksualnosti te maloljetničke trudnoće.
U romanu je opisan moderan način života mladih iz glavnog grada. Iako je knjiga puna teških tema, u njoj ima dovoljno optimizma i energije. Knjiga je podijeljena na 106 odlomaka, koji se protežu od nekoliko redaka do najviše dvije stranice. Odlomci nemaju naslove nego samo brojeve.
Debela je roman ispričan u prvom licu jednine, gdje djevojčica Lada kroz dnevnik iznosi svoja razmišljanja najviše o debljini. Njezino je pripovijedanje pomiješano s raznim bilješkama, koje uključuju događaje, doživljaje te zapise razgovora. Knjiga je zabavna zbog duhovitih dijaloga, a jezik pripovijedanja je prilagođen mlađem uzrastu.
Kratak sadržaj
Lada je djevojka od petanest godina koja ide u prvi razred Škole za primijenjenu umjetnost. Ima oko 90 kg, pametna je i duhovita djevojka s britkim humorom. Ima brata Dadu, a roditelji joj rade kao novinari i u posljednje vrijeme nisu zadovoljni plaćom koju dobivaju.
Lada ima najbolju prijateljicu Ivanu koja živi nekoliko kuća dalje i koja za razliku od glavnog lika nema problema s debljinom. Ivana ima dugu plavu kosu, vitka je i mnogi bi mogli pomisliti da radi kao model. Ivana je opisana kao lakomislena djevoka kojoj je samo do dečkiju. Pohađa srednju medicinsku školu.
U posljednje vrijeme Lada i Ivana imaju sve manje zajedničkog, ali unatoč tome njih dvije se još uvijek druže jer su naviknule na društvo one druge, a uostalom Ivana je zaljubljena u Dadu, pa je to još jedna veza zbog koje su ostale u relativno dobrim odnosima. Lada je nekoliko puta izjavila da bi Ivana možda bila bolja prijateljica da nije toliko opterećena suprotnim spolom.
Djeca iz romana najviše vremena provode na Smetlištu, nekadašnjem zaraslom dječjem igralištu na kojem se sada jedino nekoliko potrganih koševa za košarku te tobogana, jedva vidljivih od trave. Mnogi dolaze ovamo kako bi skratili vrijeme, a neki da popuše cigaretu bez znanja roditelja.
Lada je na Smetlište znala ići sa Zlatkom, prijateljem koji se radije družio sa curama jer je bio poznat kao veliki tračer. Ladin brat Dado je nedavno prohodao sa Zrinkom za koju se Lada iznenadila kada je saznala da i ona ima problema s kilažom.
Djevojka Lada se već neko vrijeme dopisuje s vršnjakom Brankom iz Beča, čiji su roditelji odlučili preseliti se u Austriju zbog boljeg života. Branka i Ladu je spojio isti hobi, a to je skupljanje salveta. Kada je zatražio da mu pošlje sliku, Lada je poslala onu od prijateljice Ivane. Branko je bio uvjeren kako djevojka s kojom se dopisuje ima dugu plavu kosu i pravi je komad.
Lada nije znala što da učini i kako da to objasni Ivani, a kada je Branko napisao da će početkom ljeta doći u Zagreb i da bi se mogli upoznati, Lada se našla u pravoj neprilici. Odlučila je da joj jedino preostaje da počne vježbati i smanji unos hrane. Nažalost odvikavanje nije prolazilo lako. Posvuda su bile napasti u obliku slastičarni, a od pomoći nisu bili baka ni djed koji su unucima donosili razne poslastice.
Da bi što prije smršavila Lada je krenula na fitness s Ivanom. Rezultati su se već počeli primjećivati. Počela se družiti s djevojkom Sanjom koja je bila otkačena i ponekad je znala pretjerati s alkoholom.
Pred kraj školske godine je u vikendici od jedne cure bila fešta i na kraju su svi ostali spavati u vrećama. Prije spavanja su odigrali igru “boca istine”. Sanja je priznala kako ju je kao djevojčicu pokušao silovati rođak. Lada se iznenadila jer je Sanja uvijek djelovala veselo. Svi su priznali nešto što ih je mučilo, a igre se Lada još dugo sjećala.
Pred kraj školske godine Lada je odlučila priznati Ivani što je učinila. Ona se nije naljutila nego je predložila Ladi da se umjesto nje nađe s Brankom. Lada je dobila prijedlog od Sanje da rade honorarno na radiju jer je njena mama tamo bila zaposlena.
Kako je Lada lijepo pisala i oduvijek bila zainteresirana za novinarstvo odlučila je prihvatiti Sanjinu ponudu. Krenule su po gradu ankterirati građane o tome što misle o nekoj temi, a pritom su upoznale puno poznatih osoba. Zbog posla Lada je odlučila da će dio praznika provesti u Zagrebu.
Nakon početka praznika Ladini su roditelji otišli na more, Dado kod tete u Francusku, a ona kod Ivane kako ne bi bila sama kod kuće. Polako je počela shvaćati da je ono što je Zlatko pričao ipak bila istina i da Ivanina mama možda ipak ima ljubavnika. Čim je došla otkrila je kako joj roditelji ne komuniciraju, a tata je cijelo vrijeme pijan.
Ivana i Lada su odlučile otići kod Lade u stan kako bi u miru dogovorile plan oko Branka. Ulaskom u stan su čule glasove i iznenadile se kada su ugledale Dadu i Zrinku. Dado je potajno ostao u Zagrebu jer je Zrinka bila trudna.
Branko je došao u Zagreb i dogovoren je sastanak u jednom kafiću. S njim je bio bratić Silvijo koji je s djevojkama išao u osnovnu školu, pa više nije imalo smisla glumiti jer bi ih otkrili. Silvio se promijenio, od debelog dječaka izrastao je u zgodnog mladića. Pokušaj prevare je na kraju ispao smiješan, jedino je Ladi bilo neugodno.
Dogovorili su se da svi zajedno izađu Saloon, a pridružili su im se Zlatko i Sanja. Branko i Ivana su se cijelo vrijeme upucavali jednom drugom dok su se Lada i Zlatko dosađivali. Nakon izlaska su zahladjeli odnosi između Ivane i Lade, a Lada je bila ljuta i na Sanju jer se njoj sviđao Silvio. Ali Silvio je ubrzo nazvao upravo Ladu. Pozvao ju je u kino i tada je doživjela svoj prvi poljubac.
Nakon te večeri Silvio je dugo nije zvao zbog čega je bila tužna, a kada je saznala da se drogira Lada je izgubila interes. U međuvremenu se u Ivaninoj kući odvijala prava drama. Roditelji su se posvađali, tata je na kraju udario mamu, došla je policija i Ivana je zbog toga pozvala tetu. Lada ju je pokušala utješiti.
Nakon što se vratila kući tamo je zatekla Dadu i Zrinku. Brat joj je sve priznao o trudnoći, ali i pobačaju, zbog čega su se po prvi put u životu ponašali kao dvoje prijatelja.
Zlatko je bio tužan jer se mami vratio rak dojke, ali ona se odlučila boriti. Lada ga je tješila i zbog toga je dobila poljubac u obraz. Sanja joj je kasnije priznala da voli djevojke, a iako Lada nije imala predrasude nije se više osjećala ugodno u njenom društvu i odlučila je da više neće raditi na radiju.
Lada se već duže vrijeme loše osjećala jer su skoro svi njeni prijatelji imali problema, a ona se mučila zbog debljine. Kada je napokon uspjela smršaviti shvatila je da nije bila zbog toga nesretna. Počela je razmišljati o Zlatku i odlučila je da će se pridružiti roditeljima na moru.
Kada se vratila imala je osjećaj da se Zlatko udaljio od nje i da ju izbjegava. Njegova mama je uskoro nakon toga umrla. Ladin život se od tog trenutka sveo samo na učenje i gledanje televizije. Napokon je bila svjesna kako je cijelo vrijeme zaljubljena u prijatelja, a koji joj je sada nedostupan. Taj brbljavi dječak joj je s vremenom postao drag.
Bila je tužna jer je mislila da je Zlatko ne voli, pa se odlučila napiti. Zbog previše alkohola se skoro otrovala pa je završila u bolnici. Zlatko ju je posjetio u bolnici, a ubrzo nakon toga su prohodali jer je bilo očito da je i on u nju zaljubljen. Lada je smršavila, imala je dečka, psa Bucu i bila je zaista sretna. Jednom su ona i Zlatko ispunili loto listić i dobili.
Njenu sreću je bilo teško opisati, a shvatila je da kada si ispunjen pozitivnom energijom, u životu se onda događaju samo lijepe stvari.
Vrsta djela: roman
Vrijeme radnje: prvi i drugi razred srednje škole
Mjesto radnje: Zagreb i okolica
Autor: Silvija Šesto Stipančić
Likovi: Lada, Zlatko, Ivana, Sanja, Dado, Silvio, stari, stara, Branko
Lada je debela djevojka od petanest godina. Iako nema dečka ima prijateljicu koja je najzgodnija od svih cura u školi te prijatelja Zlatka, žicara. Lada nije jedino dijete, ona ima brata koji je uvijek u svom svijetu te vječno zaposlene roditelje intelektualce.
Lada je djevojka kao i sve ostale koja ima uobičajene probleme kao što je vječna borba s prištićima, kilogramima, ali i prvim ljubavima. Na početku se predstavlja kao debela cura s glupim izrazom lica na fotografijama. Priznaje da uvijek razmišlja o hrani i da ima jednu od najgorih navika, a to je da se preko dana izgladnjuje, a navečer prejeda.
Djevojka Lada ide u prvi razred gimazije i ima 89 kila. Svaki dan krene na spavanje s mišlju kako će promijeniti svoje navike te se riješiti one loše, a to je pušenje. Naime Lada puši već od osnovne škole ili bolje rečeno prisiljava se na cigarete kako bi joj pomogle da smanji apetit.
Napominje kako se zaljubila dok je imala deset godina, a onda je u sedmom razredu kada je postala svjesna da joj levisice užasno stoje, pročitala u novinama da se neki tamo oženio staricom koja je imala dvadeset i sedam godina. Bila je toliko mršava da su joj virile kosti.
Njezina najveća želja je bila da smršavi pa ju je prijateljica nagovorila da krenu na program vježbanja zvani fitness. Nakon određenog razdoblja smanjenog unosa hrane i vježbanja, Lada je počela mršaviti pa je prvo izgubila tri kile i na kraju narasla. Napokon je bez problema na sebe navukla levisice koje su tako dugo čekale na dnu ormara.
Iako je imala problema s kilogramima Lada je bila psihički čvrsta osoba, koja se nikada nije dala nagovoriti na nešto osim ako nije vjerovala da je to zaista u redu. U sebi je imala i crtu osvetoljubivosti, pa se tako jednom odlučila osvetiti dječaku Vatroslavu koji je za nju skladao pjesme-rugalice o debeljuci. Kada se nije uspio upisati nigdje osim u vodoinstalatersku školu, Lada mu je poručila da je to super jer će imati koga da joj popravlja wc.
Zlatko je Ladin prijatelj koji se druži samo sa curama jer je poput babe tračare. Lada ga od milja zove Slatki, a kako nikada nema cigarete uz sebe cijelo vrijeme žica. Zlatko je s vremenom od običnog susjeda za Ladu postao prava slatkica, crne poluduge kose, bijelih zuba i savršenih crta lica te osoba koja ju je uvijek mogla nasmijati.
Ivana je Ladina najbolja prijateljica, vitka, prekrasnog tijela i duge plave kose. Opisana je kao površna, nagla te lakomislena osoba. Lada ju je doživljavala nimfomankom i da nije toliko opsjednuta dečkima, smatrala je da bi bila puno bolja prijateljica.
Sanja ide u isti razred kao i Lada, a s kojom se sprijateljuje nakon što se posvađala s Ivanom. Lada je se sjeća kao djevojke koja je imala problema s kilogramima, a koja je sada mršava. Voli piti, a ne bi smjela zbog šećerne bolesti. Između nje i Lade dolazi do distance kada joj Sanja prizna da ju zanimaju djevojke, a ne dečki.
Dado je Ladin brat, a koji školu doživljva samo kao igru. Od malena voli crtati i upis u Primijenjenu svi smatraju samo jednim korakom od Akademije. Uspješan je u svemu što radi zbog čega se Lada osjeća loše i nesposobno. Ravnopravan odnos između brata i sestre razvija se onog trenutka kada Dado prizna Ladi za Zrinkinu trudnoću i pobačaj.
Silvio je s Ladom išao u osnovnu školu, a kojeg se sjeća kao dječaka koji je imao puno kilograma. Kada ga je opet susrela nakon nekoliko godina iznenadila se kako je postao lijep dječak koji više nema problema s kilogramima. Shvatila je kako se ispod debelih ljudi može sakrivati prava ljepota. Silvio je Brankov bratić.
Nije trebalo dugo da se zaljubi, a nakon što su se poljubili, on joj se nije javio. Razlog je nepouzdanost uzrokovana ovisnošću o drogama. Shvatila je kako ne može biti u vezi s narkomanom, pa ga je ostavila i prepustila da se liječi uz poseban program odvikavanja.
Stari ima pravo ime, a to je Vlado. Zaposlen je kao novinar. Lada se sjeća vremena dok je znao po mjesec dana dežurati ne bi li dobio dobru reportažu. Unatoč financijskim problemima ne želi se uzrujavati. Lada ga doživljava kao dobrog prijatelja, a kada se skoro otrovala alkoholom, poručio joj je da kada će idući put htjeti opet piti da ga pozove pa će to učiniti zajedno.
Stara ili Vesna je imala problema s nikotinskim krizama. Lada ju cijeni jer se druži i pije kavu samo s onima koje odabere. Da je drugačije možda bi imala veću plaću i mjesto urednice. Nije voljela kuhati, a kada bi joj svaki put nešto izgorilo rekla je da je to majmunski posao.
Branko je dečko koji je skupljao salvete, živio je u Beču i s njim se Lada dopisivala. Porijeklom je iz Siska, a otišao je s roditeljima zbog boljeg života. Tata je tako radio u građevini, a mama u školskoj kuhinji.
Počeli su se dopisivati kada je Lada ugledala njegov oglas u jednom od časopisa. Poslala mu je Ivaninu fotografiju jer joj je bilo neugodno dok je Bruno ispao prava faca sa zelenim očima i kovrčavom kosom. Bio je previše ozbiljan za svoje godine. Išao je u medicinsku školu i planirao upisati medicinu.
Bilješka o autoru
Silvija Šesto Stipančić je poznata hrvatska književnica. Rođena je 1962. godine u Zagrebu, a nakon osnovne i srednje škole na Filozofskom fakultetu je diplomirala komparativnu književnost i filozofiju.
Nakon završetka studija upisala je poslijediplomski studij za dramaturgiju. Ubrzo nakon što je otkrila svoju pravu ljubav, a to je književnost počela je pisati dramske tekstove, prozu, televizijske scenarije, poeziju te radiodrame.
Silvija je dosad napravila puno toga, a osim što je autor brojnih poznatih djela, ona je jedan od pokretača cijenjenog književnog časopisa “Plima”.
Za svoj je rad dobila i priznanje, pa je tako 2001. godine za roman “Debela” dobila nagradu “Ivana Brlić Mažuranić”.
Od njezinih djela ističu se: Omčoglavi, Dvadeset igrokaza za sve generacije, Tko je ubio pašteticu, Patnje mladog Petra, Dnevnik prve ljubavi, Vanda, Debela.

Nema komentara :

Objavi komentar