Ukupno prikaza stranice

Družba Sinjeg galeba - Tone Seliškar

Radnja knjige započinjem opisom dječaka koji se zvao Ivo, pojedinostima njegova života i njegove sudbine. Dječak Ivo naime nije imao niti oca niti majku. Oca su mu potjerali s otoka, a majka to nije mogla podnijeti pa je umrla od tuge.
Ivo je živio sam u napuštenoj i staroj kući. Jednoga dana iznenadi se kada mu dođe otac. Teško bolestan vraća se kako bi umro u kući. Dječaku pomaže starac Nikola i zajedničkim snagama pokapaju njegovog oca.
Ono što je Ivo dobio od oca za uspomenu bio je samo jedrenjak pod imenom “Sinji galeb”. Pošto se radilo o starom i oronulom jedrenjaku, Ivo ga odluči obnoviti kako bi izgledao kao nov. Ivo dobiva društvo i pridružuju mu se dječaci iz okolnih kuća kako bi mu pomogli da ostvari svoj naum i cilj. Uz pomoć Petra, Mije, Pere, Jure i Frane, dječak odluči preurediti brod.
Nakon uloženog truda i rada, brod je skoro čitav obnovljen. Jedino što je preostalo je krma. Nju bi trebalo pobojati kako bi dobila novi sjaj. No, boja je bila jako skupa, a oni više nisu imali novca. Odlučuju zajedničkim snagama zaraditi i skupiti novac.
Odlaze na kamenolom kako bi zaradili potreban novac. Iako im se u početku posao činio lagan, kako je vrijeme odmicalo i kako je sunce bivalo sve jače, rad je postao težak i naporan. Iznimno velika opasnost pogotovo je prijetila iz kamene gromade koja se nalazila pri vrhu stijene. Nitko se nije usudio gore uspesti jer je izgledalo kao da će se ta velika gromada svaki čas urušiti.
U taj čas došao je poslovođa kamenoloma s idejom da onaj koji se popone na vrh i stavi veliki dijamant dobit će novac.
Nitko nije htio riskirati i svi su šutjeli, no javio se hrabri Ivo. Popeo se na vrh i spretno obavio posao, stavljajući dijamant na vrh stijene. Ali pri povratku, nije se nadao tlaku zraka koji ga je odbacio i on je tijelom udario o drugi kamen. U toj nesreći udario je glavom i razbio čelo. No, bol je brzo prošla, pogotovo jer su svi bili sretni da je Ivo skupio novac za boju.
Kada se Ivo oporavio otišli su svi zajedno u kupovinu, kupili boju te prionuli na posao. Brod je uskoro bio gotov i “Galeb” je zablistao novim ruhom.
Ivo je uživao u svom brodu, ali jednoga jutra kada se probudio nije ga uočio na žalu. Kanije je saznao da su mještani iz sela odlučili uzeti brod kako bi naplatili štetu koju im je počinio njegov otac. Ipak, Ivo je ponovo uz pomoć prijatelja vratio svoj jedrenjak i svi su zajedno zaplovili morem.
Vrsta djela: novela
Vrijeme radnje: između dva svjetska rata
Mjesto radnje: Galebov otok
Likovi: Ivo, Ivin otac, Ivini prijatelji, seljani
Bilješka o autoru
Tone Seliškar (1900. – 1969.) bio je slovenski pjesnik i pisac, vrlo cijenjen i poznat u Sloveniji.
Rođen je u Ljubljani 1. travnja 1900. godine u običnoj radničkoj obitelji. Majka mu je bila radnica u duhanskoj tvornici, a otac se bavio prijevozom te je vrlo cijenio književnost.
Tone je već u osnovnoj školi pokazao iznimno zanimanje za književnost te je tada već počeo pisati prve pjesme. Srednju školu završio je 1919. godine također u Ljubljani. Bio je učitelj slovenskog jezika, a radio je u prvo u Celju pa u Trbovlju gdje se i oženio. 1925. godine vratio se s obitelji u Ljubljanu.
1943. godine otišao je u partizane gdje je iskoristio priliku za pisanje. Tamo je uređivao partizanski časopis. Nakon završetka Drugog svjetskog rata radio je kao novinar u listu “Slovenski poročevalc”, izabran je za urednika Borec nakladničke kuće.
1969. godine je umro u Ljubljani.
Tone Seliškar je najviše svojih djela posvetio mladima i djeci. U prozi koju je pisao, opisao je s kakvim su se sve teškoćama i borbama morali susresti radničke obitelji. Ispričao je svoje djetinjstvo u poznatom djelu “Dječak s velike ceste”
Njegova najpoznatija djela poezije su bila “Knjiga drugova”, “Pjesme očekivanja”. “Pjesme i pripjevi”, “Trbovlje”, od proze “Kuća bez prozora”, “Nasukani brod”, “Noć i svitanje”, “Mi ćemo pobijediti”, “ljudi s crvenim cvijetom”.
Najpoznatija djela za mlade bila su “Družba sinjeg galeba”, “Rudi”, “Mule”, “Janko i Metka”, “Djed Som”, “Indijanci i gusari”, “Ribar Luka i delfin”, “Velika gala predstava”i “Bujica”.

Nema komentara :

Objavi komentar