Ukupno prikaza stranice

Eneida - Publije Vergilije Maron

Jedno od najpoznatijih Vergilijevih djela je “Eneida” epski, junački spjev koji se sastoji od dvanaest pjevanja. Eneida je ispjevana u daktilskom heksametru.
Glavna radnja u epu je su događanja s Enejom nakon propasti Troje, njegova lutanja i borbe. Ovim djelom Vergilije je htio uveličati rimski narod, rod Julijevaca te cara Augusta koji je i pripadao tom rodu. Temu epa Vergilije je našao u legendi koja u Trojancima vidi pretke Rimljana koji su uspjeli preživjeti pad Troje. Vođa Enej je praotac Augustove obitelji. Iako ova legenda o Eneji nije istinita dugo se kao takva smatrala zbog Grka iz južne Sicilije i Italije pa su je smatrali u Rimu istinitom.
Eneida je napisana u posljednjem desetljeću života Vergilija, i to od 29. do 19. prije Krista. Djelo je ugledalo svjetlo dana tek dvije godine nakon njegove smrti. Vergilije je sav rukopis prije smrti htio spaliti, ali u tome ga je spriječio car August koji je njegovim prijateljima naredio da objave djelo bez bilo kakvih izmjena.
Vergilije je tražio uzor i izvor u svojim pjevanjima u Homeru i njegovom djelu “Ilijadi i Odiseji”.
Kratak sadržaj
Prvo pjevanje
Junak Troje Eneje, sin je Venere, božice ljubavi i dardanskog kralja Anhiza. On je napustio rodni grad s ostalim bjeguncima jer ga osvojili i cijelog spalili Grci. Jupiter mu je zapovjedio da otplovi s dvadeset lađa u Italiju koja će biti njegova nova domovina. Putovanje je trajalo jako dugo, punih sedam godina. Enej je za vrijeme putovanja bio izložen velikim naporima i patnji. Kada su već bili blizu cilja podigla se velika oluja po zapovijedi Erola, kralja vjetrova kojeg je na to nagovorila božica Junona. Božica Junona je bila zaštitnica Kartažana i protivnica Trojanaca. Bog Neptun spasio je Eneja i Trojance od brodoloma te ih usmjerio na libijsku obalu. Tamo su Trojanci u šumi sreli lovkinju koja im je priopćila da su blizu Kartage, mjestu gdje vladavine kraljice Didone. Radilo se o Veneri koja je upotrijebila svoju lukavost da se Didona zaljubi u Eneja.
Drugo pjevanje
Didona je priredila gozbu u čast pristiglim Trojancima te joj je Eneje ispričao sve o tome kako je pala Troja. Grci su opsjedali Troju deset godina i nakon toga su uspjeli prevariti vojnike i zaposjesti grad. Većina grada i stanovništva je stradalo, a među njima bio je i kralj Prijam. Pošto su bogovi odlučili da je Troja propala, s ocem i sinom bježi iz grada.
Treće pjevanje
Eneje priča o putovanjima po Sredozemlju, kako je prvo posjetio Trakiju pa Del, Kretu, Epir i Drepan na Siciliji. Tamo je ostao bez oca Anhiza. Opisao je i borbu s Harpijama i susret s Ahmeidom, prijateljem Odiseja.
Četvrto pjevanje
Ovo pjevanje posvećeno je ljubavi Eneje i Didode koja je nastala poticajem Venere. Pošto bi Junona htjela da Eneje ostane u Kartagi, podržava njihovu ljubav. Za vrijeme oluje Eneje i Didoda se sklone u špilju gdje se prepuste ljubavi. No, ubrzo će ljubav biti na kušnji. Preko boga Jupitera glasnik poručuje Eneji da mora izvršiti dužnost. Eneja ga posluša te odmah pripremi brodove za plovidbu. Didona tada pokušava zadržati Eneja, no Eneje mora izvršiti zapovijed. Tada Didoda počini samoubojstvo jer se nije mogla nositi s tim. U trenucima umiranja i kada su brodovi već bili na pučini Didoda ih prokune te najavi veliki sukob između Rima i Kartage.
Peto pjevanje
Kralj Akset dočeka Trojance na Siciliji gdje ih je bacila oluja. Eneje priprema pogrebne svečane igre u čast smrti svoga oca. Ljuta božica Junona za vrijeme viteških igara šalje glasnicu Iridu. Ona nagovori trojanske žene koje su već bile jako umorne da zapale njihove brodove. Eneja moli boga Jupitera da pošalje kišu te se tak uspiju spasiti četiri lađe. Javljaju mu se snovi Anhiza koji mu govore da ostavi nemoćne i žene na Siciliji jer čekaju u Italiji teške borbe.
Šesto pjevanje
Na Kumi, zapadu Italije iskrcava se Eneje te uz pomoć božice Sibile odlazi u podzemni svijet. Među umrlima u sjenama vidi i Didodu i vidi njezinu ljutnju i ogorčenost, a vidi i muke kojima su izložene grešne duše. Stiže u Elizij gdje su blažene duše te tamo sreće svog oca. On mu otkriva budućnost Rimskog carstva. Eneje odlazi i nastavlja put.
Sedmo pjevanje
Pristanište je na ušću Tibera. Eneja moli uz pomoć svojih odabranih pripadnika vladara Lacija, kralja Latina da dopusti da osnuju novi grad. Kralj Latin im udovolji te obeća Eneji za ženu svoju kćer Laviniju. Božica Junona želi brak spriječiti te nagovara Latinovu ženu Amatu i kralja Turna na rat protiv pristiglih Trojanaca. Došlo je do borbe iako ju je kralj Latin htio izbjeći. Sukobu protiv Trojanaca pridružuju se i Etrurci.
Osmo pjevanje
Eneja odlazi u Palantej u posjet kralju Euandru. To mu je savjetovao riječni bog Tiberin. On mu daje cijelu konjanicu s 400 konjanika i s njegovim sinom Palantom na čelu. Eneje traži pomoć i od Tirenaca. Susreće putem majku Veneru koja mu daje oružje boga Vulkana. Na datom oružju prikazan je štit buduće povijesti Rima.
Deveto pjevanje
Junonina glasnica Irida nagovara Turna napadne tabor Troje. Turno im potopi lađe jer vidi da Trojanci izbjegavaju borbu. No, pojavljuje se božica Kibela koja pretvara lađe u nimfe. Turna to ne pokoleba te nastavlja borbu. Trojanski junaci traže Eneja koji je bio odsutan kako bi ga obavijestili o mogućoj propasti. Pothvat završava za njih tragično. Oni umiru, a velike borbe se nastavljaju. Kada su mislili da su opkolili Turna, on skače u Tiber i spašava se.
Deseto pjevanje
Bog Jupiter prigovara Veneri i Junoni što su zaratile Italace i Trojance. Odluči pustiti sudbinu da odluči o kraju borbe. Vode se velike bitke, a u taj čas stiže Eneja koji dovodi trideset brodova punih saveznika kao pomoć. Turno ubija Palanta, a Turnu u pomoć stiže Junona. Mezencija i sin mu Laos stradavaju od Eneje.
Jedanaesto pjevanje
Dogovoreno je primirje koje će trajati dvanaest dana kako bi se sahranili poginuli borci. Palantov otac moli Eneja da osveti smrt njegovog sina. Kralj Latin bezuspješan je u dogovoru primirja i bitka se nastavlja. U borbama uskoro pogiba Kamila, Turnova saveznica.
Dvanaesto pjevanje
Uvidjevši svoj skori kraj Turno predlaže Eneji da riješe bitku međusobnim dvobojem. Božica Junona i ovoga puta je imala svoj utjecaj pa je potaknula Latina da nastavi s bitkama i ratom. Eneja uskoro ubija Turna. Jupiter tješi ženu Junonu govoreći joj da je za sve kriva sudbina.
Vrsta djela: junački ep u 12 pjevanja
Analiza likova
Eneja – glavni lik, trojanski junak. Sin je Venere i Anhiza. Slijedi sudbinu koju su mu namijenili bogovi pa možemo reći da je pobožan. On je pokoran, i to sve iz viših ciljeva jer osjeća takvu dužnost prema bogovima i prema Rimu.
Autor: Publije Vergilije Maron
Bilješka o autoru
Publije Vergilije Maron, veliki je rimski pjesnike rođen je 15. listopada 70. godine pr. Kr. u sjevernoj Italiji. Nije bio iz imućne obitelji, no otac se potrudio da bude obrazovan. Mladost je proveo u školama diljem Italije, najviše u Milanu i Kremoni. U Rimu je studirao retoriku, medicinu i filozofiju.
Bio je sramežljiv i povučen, pa nije imao velikog uspjeha kao javni govornik. Zbog svoje stidljivosti, izbjegavao je javnost ivelika okupljanja, pa su ga nazivali Parthenias. Iako povučen i tih, svojim djelima i stvaralaštvom snažno je utjecao na mnoge europske pisce.
U razdoblju između 37. i 30 godine prije Krista piše didaktički ep “Georgica”.
Život je proveo većinom blizu Napulja, a ponekad je čak bio i na Siciliji. Vergilije je bio poznati rimski pjesnik Augustova doba, a i poseban ljubitelj starogrčkih pjesnika i filozofa.
Živio je na Augustovu dvoru gdje su ga i nagovorili da napiše ovo djelo Eneidu, junački ep u 12 pjevanja i ukupno 9.896 heksametara, u kojem je proslavio rad Julijevaca.
Krhka zdravlja umire u Kalabriji, 20. rujna, 19. godina pr. Kr. Njegovo tijelo preneseno jedo Napulja, te je tamo i sahranjen.

Nema komentara :

Objavi komentar